Alles wat je wilt weten over Panama Stad

0
315
Skyline Panama city

Als je een reis plant naar Panama dan zal je zeer waarschijnlijk beginnen en/of eindigen in de hoofdstad Panama City. Vanuit de luchthaven dichtbij de stad gaan vele internationale vluchten waaronder een rechtstreekse vlucht met KLM van en naar Amsterdam. Hoewel Panama vooral bestaat uit natuur, is het zeker de moeite waard om een aantal dagen in de stad te verblijven. Wij vertellen je meer over de must do en see van de stad. 

Altijd warm 

Panama stad staat ook wel bekend als het Miami van Centraal-Amerika. Hoge skyscrapers staan te shinen in de zon en lijken in de oceaan te eindigen. De stad ligt namelijk direct aan de Pacifische Oceaan. Vanwege het tropische klimaat is het er het hele jaar door heerlijk warm, maar kan er tijdens het lange regenseizoen (van mei tot december) ook behoorlijk wat regen vallen. Laat je hierdoor niet tegenhouden want het gaat vaak om korte, hevige buien en regent het niet de hele dag. 

Panama Sign

Vervoer in de stad

Van A naar B komen, is erg makkelijk in de stad. Hoewel het reizen met openbaar vervoer ook te doen is, kan je makkelijk een Uber nemen door de hele stad. Dit is goedkoper dan reizen met een gewone taxi, door de vaste prijzen hoef je niet te onderhandelen en omdat er zoveel van rijden, hoef je nooit lang te wachten. Er rijden ook honderden gele taxi’s door te stad die je kunt aanhouden. Zorg wel dat je voorbereid bent om even flink te onderhandelen, want hoge prijzen vragen dat kunnen ze hier wel. Als een taxi leeg is, merk je dat meteen: de chauffeurs weten de toeter wel te vinden om je aandacht te trekken. Houd er rekening mee dat tijdens de ochtend en avondspits het erg druk kan zijn op de weg en reis- en wachttijden kunnen oplopen. 

Veiligheid 

Panama staat bekend als één van de veiligste landen van Centraal-Amerika. Qua veiligheid hoef je je dan ook niet perse zorgen te maken in Panama Stad. Gebruik gewoon je gezond verstand en loop ‘s avonds niet alleen over straat. Natuurlijk zijn er wijken die je beter kunt vermijden, maar dit zijn ook plekken waar je als toerist sowieso niet zo snel zal komen. Loop gewoon niet te koop met jouw kostbare spullen, dit geldt eigenlijk overal op de wereld. Het is handig om te weten dat de Panamese Balboa gelijk is qua wisselkoers met de dollar. Je kunt overal met dollars betalen en zal dan ook niet veel Panamees geld in handen hebben. Met creditcard betalen kan bijna overal in de stad en ook geldautomaten zijn goed te vinden.

Panamezen zijn erg vriendelijk en hoewel ze niet altijd Engels spreken, zijn ze erg behulpzaam en willen ze alles voor je doen. 

Casco Viejo

De historische wijk van de stad is Casco Viejo. Dit is het gedeelte van de stad waar de Spanjaarden vroeger de nieuwe stad hebben gesticht en dat is te zien aan de architectuur. Als je door de nauwe straatjes loopt, heb je het gevoel alsof je in een Spaanse stad loopt. Gietijzeren balkonnetjes, mooie kleuren en het straalt een en al gezelligheid uit. Enkele jaren geleden was deze wijk niet veilig, er was veel criminaliteit en verval. Ze zijn hard bezig geweest de wijk op te knappen en nu is het de must-see plek van de stad. Je vindt er vele restaurantjes en koffiezaakjes en er is altijd wel iets te doen. 

Puerto Viejo

Panama Kanaal 

Denk je aan Panama, dan denk ik automatisch aan het Panama kanaal. In begin 20e eeuw aangelegde kanaal dat de Caribische zee verbindt met de Pacifische Oceaan. Een bezoek aan het Panama kanaal mag je dan ook zeker niet missen. De entree voor het Miraflores Visiter Centre is $10 en daarvoor krijg je toegang tot het observatiedek op de sluizen. Ook is er normaal gesproken een expositie en film over de bouw en de werking van het kanaal, maar door Covid was dit bij ons gesloten. Het leukste is natuurlijk om de sluizen in actie te zien en er een mega containerschip langs komt. De meeste kans hiervoor heb je in ochtend tussen 9 en 11 en later in de middag vanaf 3 uur. Toen wij er waren kwam er een enorm groot schip langs. Het is toch gaaf om zo’n groot schip van dichtbij te zien passeren.
Heb je meer tijd in Panama Stad, dan zijn er verschillende tours waarbij je met een boot het kanaal op gaat en soms zelf ook een tocht door de sluizen maakt. Erg leuk! 

Panama kanaal

Causeway Amador 

Deze weg door de zee verbindt drie eilandjes met de kust. Langs de weg vind je een fiets- en wandelpad en aan het begin en het einde kan je fietsen huren of een vierpersoons trap karretje. Erg leuk om te doen als het mooi weer is. Er zijn meerdere restaurants langs de route, maar ook andere recreatie is er te vinden. Zo staat het Biomuseum aan het begin van de causeway. Dit gebouw met zijn gekke vormen en heldere kleuren is niet te missen, momenteel alleen te bezoeken in het weekend. Verder vind je er diverse uitkijkpunten; aan de linkerkant heb je uitzicht op de skyline van Panama en aan de linkerkant zie je het stukje zee waar het Panamakanaal in uitmondt. Gegarandeerd dat er wat grote schepen liggen aangemeerd.  

Biomuseum

En verder… 

Mocht je toch nog meer tijd hebben in de stad, dan kan je het Metropolitan Natural Park bezoeken. Dit is een groot park waarbij een klein stukje jungle zich in de stad bevindt. Je vindt er vele diersoorten en kunt er diverse wandelingen maken.
Ook ligt er langs de kust een fiets- en wandelpad van ongeveer 5 kilometer lang: de Ciclovía Cinta Costera. Je kijkt hier uit over de skyline, over de oceaan en over Casco Viejo. Voornamelijk in het weekend vind je hier veel locals. Midden op de dag kan het behoorlijk warm worden, dus het is verstandig om hier in de ochtend naar toe te gaan. 

Drie dagen is wat ons betreft voldoende om Panama Stad te verkennen. Er is genoeg te doen en het is een fijne plek om je reis te beginnen. Het is een goede uitvalsbasis op de rest van Panama te gaan ontdekken of je reis door de rest van Centraal of Zuid Amerika voort te zetten. 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in