Welcome to the jungle

0
264
Hiking Trail

Reizen is vallen en opstaan en al doende leert men. Achteraf gezien hadden we iets minder lang in Playa Venao moeten boeken, maar ja, sommige dingen weet je niet van te voren. We hadden dit verblijf in Nederland al geboekt, mede omdat Pascal de week van Black Friday wat stabiliteit (lees: goed internet) nodig had om wel zijn werk te kunnen doen. De reviews voor Playa Venao waren goed dus dat leek ons dus een prima bestemming. Wat we niet helemaal door hadden, was dat het dorp best gericht is op jonge, backpackende surfers. Er hangt een hele relaxte sfeer, en dat is natuurlijk heerlijk, maar we hadden ook een beetje moeite om ons te identificeren met de doelgroep. Heel jammer, maar we hebben ons wel vermaakt hoor. Het heeft ons wel goed tot rust laten komen. Echter werd ook dit ons wat lastig gemaakt de laatste dagen, want er was een festival gaande dat tot diep in de nacht doorging. Zelfs met mijn oordoppen in, was de slaap moeilijk te bevatten. Leermoment #1 van deze reis: we boeken maar voor een paar dagen en kunnen dan verlengen als we willen of we gaan gewoon weer door.

Zaterdag mochten we dan eindelijk (zo voelde het tenminste) een deurtje verder. Om half 8 in de ochtend konden we mee met de shuttle naar Panama Stad en zouden wij er in Chitre uitgaan. Dit was ongeveer anderhalf uur rijden. Daar hadden we via Hertz een auto gehuurd. Beide jongens in het kantoor spraken geen Engels, maar het is gelukt, we kregen de auto mee. Onze volgende bestemming was Boquete. Een bergdorpje in het westen van Panama. Boquete staat vooral bekend om de bergen, de jungle en de koffie. We hadden er dus zin in. Rijden in Panama is eigenlijk heel goed te doen als je over de snelweg rijdt. Rond twee uur waren we bij onze Airbnb voor de komende dagen. Een best nieuw huis, aan de rand van het dorp, met een keuken dus we konden eindelijk zelf gaan koken. 

Boquete Sign

Diezelfde middag zijn we direct op pad gegaan. We hadden immers een auto, wat een luxe! Vanuit het dorp zijn we een stuk gaan rijden richting de watervallen waar we de dag erna naartoe zouden gaan. Onderweg was er nog een waterval langs de kant van de weg, uiteraard moesten we die even bezoeken. In de regen, maar dat mocht de pret niet drukken. Marijke is dol op watervallen en er wordt niet eentje overgeslagen. 

Elke plaats in Panama heeft een grote sign van de plaatsnaam. Ook die van Boquete moest natuurlijk even op de foto. Vanaf daar had je een mooi uitzicht over de vallei. Op de terugweg nog even de supermarkt in en eten inslaan voor de komende dagen. 

Jungle Trail

Zondag was hiking dag. Joepie! Marijke had gelezen dat er een niet al te moeilijke hiking trail was naar maar liefst drie watervallen. Dat moesten we natuurlijk doen. Eenmaal de auto geparkeerd, moesten we richting het huisje lopen waar we moesten betalen, alleen dat was al best pittig. Steil omhoog, zonder een fatsoenlijk pad: als dit maar geen voorbode was voor de rest van de trail. Bovenaan was een prachtig aangelegde tuin, waar we even konden uitpuffen op een bankje. Stond dat bankje dus bij een kolibri voederhuisje. We hebben een half uur zitten genieten van dit schouwspel. Zo mooi! 

Na een korte uitleg van de beheerder met de route, begonnen we aan de trail. Een smal, slipperig pad, kronkelde door de jungle. We gingen over en onder boomstammen door, langs een klein stroompje, door de blubber, we moesten omhoog klimmen en dan weer naar beneden. Maar wat was het mooi! Overal om je heen zag je groene jungle, plantjes die ook in onze woonkamer stonden, we zagen twee keer een slang en we hoorden de watervallen steeds dichterbij komen. Wat was het afzien, maar ook genieten. Helemaal toen we bij de tweede waterval kwamen, hebben we een uitgebreide fotosessie gedaan, want wat word je hier elke keer weer blij van. Waterval nummer drie hebben we maar niet meer proberen te bereiken. We begonnen aan de tocht, recht omhoog, maar zeiden tegen elkaar: we moeten ook weer naar beneden, hoe gaan we dit in hemelsnaam doen? We zijn toen maar weer omgekeerd, dat leek ons beter. Al met al was het een pittig tochtje, maar het was zeker de moeite waard. 

Waterval

Op zondag was het ook een feestdag, namelijk onafhankelijkheidsdag. We kregen al een berichtje van de beheerder van ons huisje dat dit groots werd gevierd. We zijn dus lekker gaan genieten van alle festiviteiten om ons heen. Het was heerlijk weer, dus we hebben lekker in de zon gezeten met een ijsje. Zo leuk om te zien hoe een feestdag in een ander land wordt gevierd. 

Onze auto hadden we maar voor een paar dagen gehuurd dus op maandag hebben we die weer ingeleverd op de luchthaven van David. Het was niet zo lang rijden en we hadden gezien dat er meerdere bussen per dag vanaf David naar Boquete gaan. We zijn uiteindelijk met de Chickenbus vol met locals weer terug gekomen. Dat moet je meegemaakt hebben als je in Centraal-Amerika aan het reizen bent. Een Chickenbus is namelijk een gepimpte, oude, Amerikaanse schoolbus. Vaak zijn ze in de mooiste kleuren geschilderd (die van ons was helaas wit) en je kunt voor maar een paar dollar grote afstanden mee afleggen. Dit gaan we zeker nog wel een keer vaker doen. 

Hanging Bridge

In Boquete hebben we ook nog een tour gedaan met hangende bruggen door de jungle. We gingen samen met een gids een route van ongeveer 4,5 kilometer lopen waarbij we over zes hangende bruggen gingen. Dit was zo leuk! Doordat het door Covid nog niet zo druk overal is, waren wij de enige twee in de tour. Een privé tour dus. Onze gids vertelde ons van alles over de jungle, over de planten en over de dieren. We zagen dus allemaal dingen die we anders helemaal niet hadden gezien en hebben weer van alles geleerd. Wist je trouwens dat de ananasplant uit dezelfde familie als de Bromelia komt? Zie je, weer wat geleerd 😉 

De bruggen waar we overheen moesten, varieerden in lengte tot wel 135 meter en in hoogte tot wel 75 meter. Best spannend om er overheen te gaan, maar ook heel erg tof. Zo blij dat we dit hebben gedaan! 

Hanging Bridges

Toen was het alweer tijd om ons plekje in Boquete te verlaten. Met de shuttle verlieten we dit mooie bergdorp en gingen we dwars door de bergen en de jungle richting de kust in het noorden van Panama. Bocas del Toro is onze volgende bestemming en onze laatste bestemming in Panama. Nog even en dan gaan we verder naar Costa Rica!  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in