Zeilen in San Blas met kapitein Mike

0
371
San Blas eiland

Stel jezelf een onbewoond bounty eiland voor; met palmbomen, wit zand en een blauwe zee die zo helder is dat je de vissen kunt zien zwemmen. Dit alles vind je op de San Blas eilanden in het noorden van Panama. Ben je dus op zoek naar rust en een plek waar je even aan de westerse wereld kunt ontsnappen, dan is een zeiltrip naar de eilanden van San Blas echt iets voor jou. 

Palm Trees Island

Over San Blas 

De San Blas eilanden liggen op zo’n drie uur rijden ten noorden van Panama Stad. Het gebied valt onder de wet- en regelgeving van de Kuna indianen. Ze leiden een autonome provincie met minimale inmenging van de Panamese overheid. Reizen naar het gebied kan dan ook alleen met een geboekte tour en de eilanden zijn alleen per boot of watervliegtuig te bereiken. In totaal zijn er 378 eilanden die helemaal tot de grens met Colombia reiken. Slechts 49 van deze eilanden zijn bewoond door verschillende stammen van de Kuna indianen. Faciliteiten zijn er schaars en er zijn slechts enkele plekken om te overnachten. Daarom is een meerdaagse trip op een zeilboot of catamaran de beste optie om de San Blas eilanden te bezoeken. 

Sail With Mike 

Via een Nederlandse reisblog kwamen wij bij de website van kapitein Mike. Mike is afkomstig uit Rusland en is jaren geleden begonnen met zeilen. Hoewel hij al vele plekken van de wereld bezeild heeft, is hij acht jaar geleden neergestreken in San Blas. Met zijn zeilboot biedt hij kleinschalige en vrijblijvende zeiltrips aan voor maximaal zes personen per keer. Aan de hand van het weer, de hoeveelheid toeristen en de wensen van zijn passagiers bepaalt hij hoe de dag eruit gaat zien. Zo is geen enkele trip met Mike hetzelfde. 

Zeilboot

Vervoer 

Voordat jouw trip begint, neemt Mike contact met je op via Whatsapp. Telefonisch bereik in de San Blas eilanden is minimaal dus dit is voor hem het makkelijkste communiceren. Al vroeg in de ochtend zorgt hij voor transport vanuit Panama Stad naar de haven. Verwacht dus ook om al rond een uurtje of vijf te vertrekken. Als je de stad uit bent, wordt er nog even gestopt voor een bathroom break bij een supermarkt en om de laatste dingen in te slaan. Op de eiland is namelijk zo goed als niks te verkrijgen. Eenmaal van de snelweg af, volgt er een uitdagende weg door de heuvels richting de kust. Nu snap je pas waarom je wordt opgehaald in een 4×4. Bij de haven aangekomen is het een georganiseerde chaos van chauffeurs en locals die zorgen dat je op het goede bootje beland. Dan begint de laatste etappe van jouw reis, met een klein bootje word je naar jouw verblijf van de komende dagen gebracht. De kleine eilandjes verschijnen al in beeld en vanaf nu kan het genieten echt beginnen. 

Aan boord bij Mike

Zodra je aan boord stapt bij kapitein Mike, valt de drukte van de stad van je af. Je wordt omringd door helder water, witte palm eilandjes en goed gezelschap. Na een kennismaking met Mike en een korte briefing over veiligheid aan boord is het tijd om jouw zeiltrip te beginnen. De opties zijn eindeloos. Aan boord zijn een kleine motorboot en kajak waarmee je naar de eilandjes kunt varen, je kunt snorkelen bij het rif, relaxen op het dek, wandelen op de eilandjes, zwemmen en alles wat je nog meer kunt bedenken in dit paradijs.

Zeilen

Ook voor de innerlijke mens wordt goed gezorgd door Mike. Hoewel verse producten schaars zijn aan boord, weet hij toch van elke maaltijd iets heerlijks te maken. Eens in zoveel tijd slaat hij een grote hoeveelheid houdbare producten in op het vaste land. Daarnaast is hij afhankelijk van de verse producten die worden aangeboden door de locals. Meerdere keren per dag komt er een roeiboot langs met Kuna indianen die hun verse vangst willen verkopen. Dit kan vis zijn, maar ook krab of kreeft. Eens per week komt er een bootje langs met fruit en groente. Hier slaat Mike zijn voorraad voor de komende week in. Ook kan hij zijn gasten vragen om wat boodschappen mee te nemen, zoals verse zuivel, vlees en brood. 

Elke trip die Mike maakt met zijn gasten is anders. Hij plant niks en overlegt met zijn gasten waar zij behoefte aan hebben. Als het weer het toelaat, zal hij zoveel mogelijk proberen om de zeilen te hijsen en zonder motor te varen. De plekken die bezocht worden zijn de plekken waar het liefst geen andere boten aanmeren. Als gast hoef je je nergens zorgen over te maken. Mike regelt het allemaal en accepteert bijna geen hulp. Jouw taak is om te genieten van de plek waar je bent. 

Kuna Lunch

Kosten 

Hoewel je voor een trip naar de San Blas eilanden reistijd en vooral ook geld moet uittrekken, is dat het zeker waard. Ga er vanuit dat je voor een trip van 4 dagen/3 nachten rond de €1000,- kwijt bent met twee personen. Dit is inclusief het vervoer, de entree voor het gebied van de Kuna’s, overnachtingen op de boot en eten en drinken. Andere bedrijven bieden ook dagtrips aan naar de San Blas eilanden, maar dit is iets wat wij zeker niet zouden aanraden. Je zal meer tijd in de auto zitten dan dat je op de eilanden bent en je bezoekt de eilandjes die het dichts bij de kust liggen en waar dus veel toeristen zullen zijn. Dit gaat echt ten koste van de ervaring. 

Empty Beach San Blas

Een trip naar de San Blas eilanden is volgens ons echt een must als je Panama bezoekt. Als je ‘s ochtends wakker wordt en uit het raampje van jouw hut kijkt, niets anders ziet dan zee en een wit bounty eiland, dan kan je je niet voorstellen dat er ergens ook nog een ander leven bestaat. Laat je niet tegenhouden door de reistijd of kosten, want je krijgt er echt een geweldige ervaring voor terug. San Blas staat voor ons synoniem voor het paradijs. 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in